Posted on: 11. juni 2022 Posted by: admin Comments: 0

Skal man eller skal man ikke? Dette spørger mange sig selv om, når de står overfor valget om at melde sig ind i en fagforening. Mange er nemlig i tvivl, om det er dét værd. Men det er det, især hvis du får brug for hjælp. Så er det bestemt det hele værd. 

Hvis du bliver behandlet dårligt eller uretfærdigt på din arbejdsplads, er det din fagforening, du skal gå til. Det er den, der hjælper dig, og den hjælper dig med meget andet end blot dine vilkår på din arbejdsplads. 

Du får nemlig også hjælp til at forhandle løn. Hvis du tilhører en særlig faglig gruppe, så forhandler fagforeningen overenskomst, men ellers kan du få hjælp til din individuelle lønforhandling igennem din fagforening. 

En fagforening kan altså hjælpe dig både individuelt og kollektivt. Det tæller eksempelvis, at du kan få hjælp til din lønforhandling, juridisk bistand, karrieresparring, hjælp til jobsøgning, billige forsikringer og meget mere. 

Du kan vælge mellem røde eller gule fagforeninger

Det er i grove træk dit job og din faglige profil, der afgør, om det er en rød eller gul fagforening, du skal melde dig ind i. 

Hvis du arbejder i et fag, hvor man traditionelt står sammen i fagbevægelsen, så er det nok en rød fagforening, du skal vælge. Det vil dine kollegaer nok også have gjort. Her hjælper den røde fagforening jer solidarisk ved at forhandle vilkår og overenskomst. Det er typisk fagfolk som sygeplejersker, læger, lærere og lignende, der er medlem af røde fagforeninger. 

Hvis din profil er mere bred, og du ikke som sådan hører under en særlig faglig profil, så kan du med fordel vælge en gul fagforening. Du står i forvejen mere alene, og du er selv ansvarlig for at forhandle dine vilkår. Det kan den gule fagforening hjælpe dig med. 

Du kan blive klogere på fagforeninger her.