Posted on: 25. august 2022 Posted by: admin Comments: 0

Får du nok søvn? De fleste mennesker har brug for mellem 7 og 8 timers søvn om dagen. Nogle mennesker kan dog have brug for mere eller mindre afhængigt af deres alder, livsstil og helbredstilstand. Om du konkret mangler søvn, er et spørgsmål din læge kan besvare. Dog kan der være mange tegn på, at du måske mangler søvn. Hvis du oplever, at du falder i søvn i løbet af dagen eller falder i søvn på arbejdet eller i skolen, kan du være i søvnunderskud. Mennesker der er i søvnunderskud, har ofte svært ved at koncentrere sig og træffe beslutninger. De kan også føle sig irritable og humørsvingende.

Fordele ved at få nok søvn

Der er mange fordele ved at få nok søvn. Søvn kan forbedre humøret, øge årvågenheden og forbedre dit generelle helbred. Det er også vigtigt for kognitive funktioner som f.eks. indlæring og hukommelse. Mennesker der ikke får nok søvn, er mere tilbøjelige til at være overvægtige, have forhøjet blodtryk og udvikle kroniske sygdomme som hjertesygdomme og diabetes.

1. Søvn kan forbedre humøret

2. Øge årvågenhed

3. Forbedre det generelle helbred

4. Vigtigt for kognitive funktioner

5. Reducerer risikoen for udvikling af kroniske sygdomme

Hvis du oplever søvnproblemer, kan det være at følgende tips kan hjælpe dig til en forbedret søvn.

5 til at sove bedre om natten

Hvis du ikke får nok søvn, er der nogle få ting, du kan gøre for at forsøge at forbedre dine søvnvaner. Nogle mennesker kan have brug for at gå til lægen, hvis deres søvnproblemer skyldes en medicinsk tilstand.

1. Få en regelmæssig søvnplan

Det er vigtigt at have en regelmæssig søvnplan, fordi det hjælper din krop til at vide, hvornår det er tid til at sove. Det kan være med til at forbedre kvaliteten af din søvn.

2. Sørg for et køligt og behageligt miljø i dit soveværelse

Man siger at vi som mennesker sover bedst i et rum, som er omkring 17 grader. Det kan måske lyde koldt, men for mange mennesker vil det være en god temperatur at sove i. Ydermere skal dit soveværelse være behageligt og afslappende at opholde sig i,

3. Brug en tyngdedyne

Dyner med vægt hjælper dig med at sove, fordi de skaber en følelse af ro og tryghed. Trykket fra dynen er med til at frigive serotonin, hvilket kan forbedre dit humør og fremme afslapning. Derudover kan vægten fra dynen være med til at øge melatoninniveauet, hvilket kan fremme en bedre søvn. Du kan blive klogere på tyngdedyner hos tyngdedyne.dk – de er eksperter på området og deler deres viden her.

4. Undgå koffein og alkohol før sengetid

Koffein og alkohol kan begge forstyrre din søvn. Koffein er et stimulerende middel og kan holde dig vågen i længere tid, end du havde tænkt dig. Alkohol kan også gøre det svært at falde i søvn og kan få dig til at vågne i løbet af natten.

5. Begræns din eksponering for lyse skærme før sengetid

Stærke skærme, som f.eks. på computere, telefoner og fjernsyn, udsender blåt lys, som kan forstyrre din søvn. Lyset fra disse skærme kan forsinke frigivelsen af melatonin, et hormon, der hjælper dig med at falde i søvn. Det anbefales derfor, at du undgår at blive udsat for lyse skærme i mindst to timer før sengetid.

Nogle mennesker kan have brug for at gå til lægen, hvis deres søvnproblemer skyldes en medicinsk tilstand.