Posted on: 13. september 2021 Posted by: admin Comments: 0

Temaet “Mad og mennesker”. Dette er et stort emne, så hvor skal du starte? For at hjælpe dig med at træffe en beslutning har vi samlet de bedste artikler om mad og mennesker, der kan give inspiration til dine spørgsmål.

Der er mange måder at kombinere de to discipliner mad og mennesker. Er det f.eks. En god idé, at landmænd genetisk modificerer afgrøder for at gøre dem større? Hvilken effekt har det på planter, dyr og os selv? Genmodificerede afgrøder, såkaldte genetisk modificerede afgrøder, vil medføre fordele for landmænd og forbrugere, eller vil de have skadelige virkninger? Dette er et emne, der omfatter biologi og samfundsfag.

Folk kan også se, om økologi virkelig er bedre for miljøet end traditionelt landbrug.

Ny nordisk daglig mad

Ny Nordisk Hverdagsmad er en række fødevareprincipper udviklet af Københavns Universitet. Deres filosofi er at spise mere frugt og grønt, spise mere fuldkorn, spise mindre kød og spise økologiske fødevarer og lokale fødevarer. Fokus er hovedsageligt på nordiske råvarer, såsom rodfrugter, kål, bær, rapsolie og fisk.

Sådan spiser du klimavenligt

Klimaet påvirkes af verdens fødevareproduktion. Som forbrugere kan vi have indflydelse ved at vælge klimavenlige fødevarer. Men hvad er klimavenlig mad? Hvad skal du spise for at minimere påvirkningen af ​​miljøet?

I vores artikel “Din mad kan være tre gange mere klimavenlig” kan du lære, hvordan forbrugere og landmænd arbejder sammen om at gøre mad tre gange mere klimavenlig. Dette kan blandt andet opnås ved at spise mindre kød og smide mindre kød.

Økologi-hvad er dens fordele?

Der er 4,95 kroner i en liter mælk i supermarkedet. Næste dør er også 7,95 kr. Der er kun en rød “ø”. Men hvad kan den ekstra krone bringe? Ideen om økologisk mad uden pesticider eller kunstige konserveringsmidler har tiltrukket mange mennesker, men er denne mad sundere-er den mere klimavenlig?

I artiklen “Forskere: Økologisk mælk har det højeste fedtindhold” viser det sig, at økologisk mælk indeholder flere sunde omega 3 -fedtsyrer end mælk produceret i traditionelt landbrug.

Du kan også læse blogindlægget “Økologi og sundhedsvidenskab eller ønsketænkning” af professor Søren Husted, forsker ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. Denne artikel handler om, hvordan vi danskere køber økologiske fødevarer for at undgå pesticider, selvom vi har indtaget langt under grænseværdien af ​​pesticider i vores mad.

Er økologien bæredygtig?

 

Økologiske grøntsager er ikke sunde

Genetikere designer mad

I forbindelse med landbrug og fødevarebrug har genetisk modificerede organismer-eller GMO’er-været genstand for uendelig debat. Ved at ændre generne i mad kan forskere ændre deres egenskaber. På denne måde kan du for eksempel få tomater i orange størrelse eller druer, der vokser i koldt vejr. Alt dette lyder godt, men har det også uforudsete negative konsekvenser?

Fremtidig mad og overbefolkning på planeten

Forskere over hele verden arbejder hårdt på at udvikle nye metoder til fremstilling af mad. For eksempel, hvis astronauter skal rejse lange afstande til Mars i fremtiden, må NASA have fundet en måde at producere mad til astronauter. Samtidig skal flere og flere mennesker på planeten fodres. Landbrugsjord er blevet dyrket meget intensivt, så hvordan vil vi levere mad til alle tilflyttere? Måske er der brug for en helt ny teknologi.

I artiklen “Højteknologiske køer, der fodrer fremtiden”, kan du lære, hvordan genomisk selektion sikrer, at fremtidige køer kan producere så meget mælk som muligt.