Posted on: 9. november 2022 Posted by: admin Comments: 0

Vores kroppe kræver at man får visse mineraler og vitaminer, som man helst skal sørge for at få gennem sin kost. Det er vigtigt at opfylde kroppens behov, for at den kan præstere optimalt, og at hele ens indre system kommunikere sammen. Fokusset på kost har i lang tid været bygget på madpyramiden, som egentlig også giver et nemt og hurtigt indblik i hvad man bør indtage mest og mindst af. Men fokusset på de rigtige vitaminer og mineraler, er i stedet for blevet for dem der gider at bruge tid på at forstå sammenhængen i kroppen, og hvilke essentielle vitaminer kroppen kræver hver dag. En sund og varieret kost, kan være ligegyldig hvis man ikke samtidig sørger for at få de rette vitaminer, som vel mellem linjerne også beskriver den sunde kost.

For at gøre det nemt for folk at få de nødvendige vitaminer, har man lavet forskellige kosttilskud. Det skal hjælpe folk som ikke allerede får de nødvendige vitaminer gennem deres kost, med at få dem. En populær form for kosttilskud er multivitaminer, hvor man får en til to piller om dagen, afhængig af størrelse, med en bred samling af vitaminer til kroppen. Det er en god måde at sikre at du får en lille smule af alt, og at der ikke er noget du er foruden. Den anden løsning, er at man sætter sig ind i de forskellige vitaminer og mineraler, for at kunne måle op på sit daglige indtag. Her ville man kunne se hvilke vitaminer man evt. burde få som kosttilskud, fordi det kun meget begrænset eller slet ikke indgår i ens sædvanlige kost.

Medicin og tilskud

Har man ikke fået den rigtige næring, kan man ende med at blive syg, og være i underskud på vigtige vitaminer eller mineraler. Visse underskudsproblemer kan være livsfarlige, som at være i et stort underskud på D-vitamin. Det kan ske hvis man i meget lange perioder ikke har været udenfor, da optagelse af D-vitamin blandt andet kommer gennem solens stråler. Jernmangel er et mere forekommende problem, som meget sjældent er dødeligt, men man kan få nogle slemme symptomer så som, nedsat fysisk evne, susen for ørene og svimmelhed. Det opstår typisk for folk der har mistet en masse blod, som fx. er tilfældet for bloddonere. I begge tilfælde er det muligt at få hjælp hos sin private læge og få udskrevet medicin. Det er vigtigt at lægen har sat sig ind i din journal og ved hvad du kan og ikke kan tåle at få. Mennesker begår fejl, og det kan selvfølgelig også ske for læger, derfor er det en god ide hvis man også selv har styr på ens journal. Får man udskrevet recept på medicin, der viser sig at være skadelig, er det muligt at kræve patientskade erstatning. Dog gælder det kun i visse scenarier, og kun hvis skaden er alvorlig eller længerevarende.

 

Et godt råd er at få en standard forståelse for kroppens vitaminer og mineraler. Det ville give et nyt syn på hvad du har lyst til at indtage, og ikke mindst hvordan du i fremtiden fordeler maden på din tallerken.