Posted on: 23. maj 2025 Posted by: admin Comments: 0

Mjød – en drik med oldnordiske rødder og mytisk ry – får nyt liv i hænderne på Tommy Olinsson i Frederikshavn. Fra en nedlagt fiskehandel og overskudsfrugt i baghaven til et moderne kvalitetsbryggeri. Dette er historien om Ny Nordisk Mjød og den passion, der driver det hele.


En utilsigtet begyndelse på et smagseventyr

Det hele begyndte i det små. Tommy Olinsson – tidligere biavler og nu selvlært mjødbrygger – ville blot finde en måde at udnytte sin overskudsfrugt på. Med lidt honning, frugt og en god portion nysgerrighed begyndte han at eksperimentere hjemme i privaten. Det skulle vise sig at være starten på et helt nyt kapitel i livet.

“Jeg lærte en biavler at kende. Efter at have talt med ham, prøvede jeg at tilsætte honning til æblevinen i stedet for sukker – og så opdagede jeg bagefter, at det faktisk var mjød, jeg havde lavet.”

Den slags opdagelser er guld værd. Ikke mindst når man, som Tommy, går til opgaven med åbent sind og lysten til at eksperimentere.


Fra kompostbunke til kvalitetsbryggeri

Efter at have flyttet til Frederikshavn og fået adgang til en stor have, bugnede komposten med frugt – og idéen om at brygge noget drikkeligt på resterne blev født. Fra solbær og ribs til pærer og aroniabær – alt blev prøvet af.

“Jeg begyndte at lave andre typer frugtmjød: hindbær, solbær, ribs, pære og aroniabær. Især aroniabærrene er gode. Dem plukker vi lokalt.”

Smagene blev afprøvet, testet og tilpasset. Flaskerne fik etiketter, og drikken blev lagt på whiskyfade for at give dybde og kant. Mjødens karakter begyndte at tage form.


Et opgør med vikingeklichéerne

Når man nævner mjød, tænker mange straks på horn, vikinger og blodige slag. Men den forestilling ville Tommy gerne gøre op med.

“Det er derfor, vi hedder Ny Nordisk Mjød. Jeg vil væk fra det der vikingehalløj. Jeg går op i at lave mjød med frugt, der er kraft i, og som folk kan lide.”

Hans tilgang handler om smag, kvalitet og modernitet – uden at glemme historien. Det handler om at forny en ældgammel tradition og gøre den relevant i dag.


Kvalitet kræver tålmodighed

At lave god mjød er ikke noget, man bare lige gør. Hele processen tager mindst ét år – og ofte meget længere. Først skal frugten koges og blandes med honning. Derefter skal den stå og gære i store tanke i op mod et halvt år.

“Herefter skal det over i en anden tank, hvor det skal stå og klare. Det tager også et halvt år. Når det så er gammelt, kan man så småt overveje at sætte det på flaske.”

Hele denne proces kaldes at “klare” mjøden. Det handler om at lade den modne, bundfælde sig og blive harmonisk i smagen.


Når smagen sætter standarden

Tommy lader ikke tilfældigheder bestemme. Hver enkelt batch bliver smagt til og vurderet nøje. Hvis ikke smagen sidder i skabet, bliver det ikke sendt på markedet.

“Frugterne er ikke ens, og honningen er ikke ens. Derfor bliver smagen forskellig. Når det er naturen, der bestemmer, bliver det aldrig helt ens.”

Resultatet? Et udvalg af unikke, håndlavede mjødtyper, som skiller sig markant ud fra masseproducerede varianter.


En moderne mjødfortælling

Tommy Olinsson har med sin tilgang til brygning skabt mere end bare mjød – han har skabt en fortælling, som folk kan smage. En fortælling om lokal forankring, bæredygtighed, og ikke mindst passion for håndværket.

Han laver alt selv. Fra at plukke bærrene til at tappe og etikettere flaskerne.

“Det er jo ikke et kæmpestort bryggeri. Det er bare mig, der brygger god mjød.”

Og netop dén autenticitet er noget, kunderne elsker.


Mjødens oldgamle rødder

Selvom Ny Nordisk Mjød tager afstand fra klichéerne, har drikken en fascinerende historie. Mjød er nemlig verdens ældste alkoholiske drik. Der er fundet spor af mjød i tusind år gamle krukker – ja, helt tilbage fra pyramiderne i Egypten.

“Man har fundet mjød, der er mere end tusinde år gammel i pyramiderne.”

Det sætter perspektiv på, hvor dybt forankret mjød er i menneskets kulturhistorie.


Hvor kan du smage den ægte vare?

Hvis du er nysgerrig på at smage autentisk frugtmjød, håndbrygget med kærlighed og respekt for naturen, så bør du helt klart tjekke Ny Nordisk Mjød ud.

De tilbyder forskellige varianter, herunder:

  • Aronia Mjød – dyb, kraftig og lagret på whiskyfad

  • Solbærmjød – frisk og frugtig med et hint af syre

  • Honningmjød – klassisk og sød, perfekt til dessert


Hvorfor frugtmjød er værd at kende

Mjød er langt mere end bare en sød drik fra gamle dage. Det er et alsidigt og moderne alternativ til vin og øl, særligt i gourmetkredse. Det passer perfekt til ost, mørk chokolade, eller som et glas til en særlig aften.

Og med en passioneret brygger som Tommy Olinsson bag flaskerne, får du en smagsoplevelse, der ikke bare smager af frugt og honning – men af historie, håndværk og hjertelag.


Klar til at smage?

Så næste gang du overvejer en gaveidé, en unik smagsoplevelse eller noget helt andet i glasset – så husk, at Ny Nordisk Mjød har flasker, der fortæller historier.

En flaskes indhold er mere end en drik – det er en fortælling, du kan smage