Posted on: 9. marts 2022 Posted by: admin Comments: 0

Har du også altid haft en indre drøm om at dyrke dine egne grøntsager? Så er denne artikel noget for dig. For i denne artikel vil vi gennemgå, hvordan man starter sin egen køkkenhave op, hvad man skal være særlig opmærksom på, og hvilke grøntsager og krydderurter man skal så som det første. Du kan også hente inpsiration udefra, se det største udvalg af højbede her, og lad dig inspirerer. 

Hvad er en køkkenhave?

En køkkenhave er et stykke jord, hvor der dyrkes grøntsager og krydderurter. Målet med en køkkenhave er at producere dine egne grøntsager, og på den måde ved du præcis, hvordan grøntsagerne er produceret, og hvilke kemikalier eller gødningsstoffer der er blevet brugt. Mange mennesker vælger at anlægge deres egen grøntsagshave i dag, både økologiske og uorganisk på grund af de sundhedsmæssige fordele, det har at tilbyde.

I mange tilfælde kan en grøntsagshave også spare dig penge i det lange løb, da du ikke længere behøver at købe grøntsager i supermarkedet på den måde kan du være selvforsynende, og hvis du har et overflåd, så kan du også sælge det til naboer eller bekendte.

Det skal du bruge for at komme igang med at lave en køkkenhave

For at starte din egen grøntsagshave skal du bruge følgende:

  • et stykke jord
  • frø eller frøplanter
  • vand
  • og en spade

Størrelsen af grøntsagshaven er helt op til dig; den kan være stor eller lille. Du skal bare sørge for, at der er nok sollys og skygge til alle de planter, du ønsker at vokse. Når du har fundet ud af, hvor din køkkenhave skal være, så kan du markere området med pinde, et lille hegn eller andet. 

Nu skal du igang med at så. Men ikke alle grøntsager er lige nemme at producerer. Det nemmeste grøntsager at producere er:

  • Salat
  • Gulerødder
  • Tomater
  • Ærter
  • Bønner

De vanskeligste grøntsager at producere er:

  • Kartofler
  • løg

Når du starter din grøntsagshave, er det vigtigt at vide, hvilke planter der vokser godt sammen. For eksempel passer tomater og basilikum meget godt sammen, da tomatplanten giver skygge til basilikum.

“Tre søstre” er en populær planteteknik, hvor bønner, squash og majs plantes sammen. Bønnerne giver støtte til de klatrende squash, mens majsen giver skygge til bønnerne på den måde hjælper de hinanden og styrker hinandens egenskaber.

Sådan sår du frøene

Det bedste tidspunkt at så frøene er i april, da de fleste grøntsager har brug for en jordtemperatur på omkring 15 grader for at spire. Hvis det er for koldt, vil planterne ikke vokse godt. Du kan starte nogle planter indendørs i en vindueskarm, hvis du er bekymret for vejret udenfor.

For at så frøene skal du lave gøre følgende:

  1. Grav et hul i jorden med din spade
  2. Læg frøene i hullet og dæk dem til med jord
  3. Vand dem godt og hold dem fugtige, indtil de spirer, hvilket kan tage op til to uger. Hvis du bruger frøplanter, skal du blot sætte dem i jorden og vande dem regelmæssigt.
  4. Og så er det bare om at vente!

Der er ikke noget mere tilfredsstillende at se det, man dyrker komme op af jorden og vokse sig stor og spiselig. Det smager bedre, det er billigere og sundere.