Posted on: 16. juni 2022 Posted by: admin Comments: 0

Når aftensmaden skal være sund og nærende, så er det vigtigt at fokusere på nogle af de sunde ingredienser, som kan give kroppen den energi og de næringsstoffer, den har brug for. Derudover er det også vigtigt at finde en balance mellem de forskellige ingredienser, så der er både proteiner, kulhydrater og fedtstoffer i maden. Det er dog ikke altid lige nemt at finde ud af, hvilke ingredienser der skal bruges til en sund aftensmad. Læs med her og få mere viden og inspiration til, hvordan du laver sund aftensmad. 

Hvad er en sund aftensmad?

En sund aftensmad er en mad, der indeholder alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Et sund måltid skal både indeholde kulhydrat, protein og fedstoffer i det rette forhold. Et sund aftensmåltid kan eksempelvis indeholde fisk, kød, grøntsager, bønner og fuldkorn. Du kan for eksempel lade dig guide af kostpyramiden eller andre officielle sundhedsråd for at finde viden om dette. Men en god regel, når du fylder mad på tallerkenen er, at 50% skal være grøntsager, 25% protein, 20% kulhydrater og 5% fedt. Nu tænker du måske, at sund aftensmad er kedeligt, hvis det hovedsageligt skal bestå af hvidkål og gulerødder, men sund aftensmad behøver ikke at være kedelig eller smagsløs. 

Er det svært at lave en sund aftensmad?

Med de rigtige ingredienser og en smule kreativitet kan man lave en sund og velsmagende aftensmad, som kan nydes af såvel børn som voksne. En sund aftensmad kan sagtens være både velsmagende og mættende, uden at man behøver at tilsætte for meget fedtstof eller sukker.  Der findes et hav af opskrifter på nettet og i blade, der kan inspirere til sunde aftensmåltider. Ofte skal man ikke bruge mere tid på at lave en sund aftensmad, end hvis man laver en usund aftensmad. Det behøver heller ikke være dyrt at leve sundt, da de fleste normale supermarkeder har alt hvad du behøver. 

Hvordan laver man en sund aftensmad?

En sund aftensmad behøver ikke at være kedelig eller lavet af råvarer, man ikke kan genkende. Her er nogle tips til, hvordan du laver en sund aftensmad. 

For at lave en sund aftensmad kan man fokusere på grøntsagerne, der indeholder masser af vitaminer, mineraler og fibre. Derudover skal man vælge proteinkilder som magert kød, fisk eller bælgfrugter, samt fuldkornsprodukter i stedet for produkter af hvidt mel, da det er godt for din fordøjelse. Men der må også gerne være plads til sovs og dressing, som giver smag – bare ikke for meget. Undgå også for meget salt, fedt og sukker – det er ikke sundt for dit blodtryk.