Posted on: 29. juli 2022 Posted by: admin Comments: 0

Koldskål er noget af det man savner når man som dansker har valgt at slå sig ned i udlandet for en kortere eller længere periode.

Den dejlige runde smag af vanilje blandet med den let syrlige smag af citron toppet med knasende kammerjunker og frisk frugt husker de flest fra deres tid i Danmark og når sommeren rammer, er det en af de ting man tit savner – lige meget hvor i verden man befinder sig.

Men nu behøver du ikke undværer Koldskål og kammerjunker længere. Danmark med Posten sender Kløver koldskål, kammerjunker og masser andre lærke danske produkter til hele verden.

Den gammelkendt Kløver koldskål med citron (Arla) er UHT-behandlet og dermed langtidsholdbar, så den kan sendes til hvor end du er i verden – lige til hoveddøren. Og du kan selvfølgelig også købe kammerjunker fra Karen Volf. Du kan vælge at få sendt enten med economy eller express og du vil finde at priserne er meget konkurrencedygtige.

Koldskål er en gammel forret der oprindeligt var baseret på frugt eller øl, men i starten af 1900-tallet blev det udskiftet med kærnemælk.

Opskriften er ret lige til, hvis man altså kan få fat i ingredienserne. I mange lande er det svært at få fat i surmælksprodukter og der skal bruges både kærnemælk og ymer (eller A38). Surmælksprodukterne blandes med en æggesnaps og vanilje og serveres iskold.

Kærnemælk har et lavt fedtindhold på 0,5% og er højpasteuriseret for at sikre, at den er fri for bakterier og for at medvirke til en bedre konsistens i det syrnede mælkeprodukt Herefter tilsættes mælkesyrekulturen til mælken. Den er nøje sammensat af de mælkesyrebakterier, som giver den bedste smag og konsistens i kærnemælk.

Hvis du lokalt kan købe kærnemælk (butter milk) er du langt med at lave din egen koldskål. Der skal så tilsættes ymer, men du kan sagtens finde den næsten rigtige balance med piskefløde og yoghurt. Og så et par æggeblommer pisket med sukker og vanilje. Vanilje fra en stang er bedst, men vaniljesukker kan sagtens bruges. Vaniljen giver de flotte sorte prikker man ser i rigtig god koldskål.

De tørre knasende kammerjunker er det traditionelle tilbehør, men efterhånden har forskellige slags frugt og bær vundet indpas. Ligesom koldskålen kan serveres med crunch lavet af smør-og honningristet havregryn. En anden topping er ”mågeklatter” der er æggehvider pisket med sukker til de stive og så klaskes på koldskålen.

Kammerjunkeren er næsten lige så gammel som koldskålen og er som bagværk førstegang omtalt i 1903 i en artikel i Politikken.

Så savner du koldskål og kammerjunker eller noget andet dansk mad, så kig ind i webshoppen og se det store udvalg på www.danmarkmedposten.dk. Der er et kæmpe udvalg af dansk mad, dansk slik, danske blade, danske drikkevarer og Danish Design