Posted on: 30. januar 2022 Posted by: admin Comments: 0

Kigger du indimellem op på meget høje bygninger, og bliver så svimmel, at du må støtte dig til noget? Og kigger du op igen lidt efter og tænker: Hvem har dog bygget så højt? Så skal du nok lige sikre dig en god jordforbindelse, inden du læser videre her, for her er der fokus på løfteopgaver, løftegrej fra Carl Stahl og arbejdet som kranfører. 

Når noget skal løftes

Kraner, wirer og pallegafler hører under fællesbetegnelsen ”løftegrej”. For at betjene det, skal du have et certifikat, kursus eller en hel uddannelse. Jo højere du kommer op, eller jo tungere du løfter, des mere uddannelse skal du have bag dig.

Løftegrej, som for eksempel fra firmaet Carl Stahl ses mange steder rundt om i landet. Men du kan være forvisset om, at dem der betjener det, sjældent er en tømrerlærling som lige skal prøve kræfter med maskinbetjening.

Derfor kan du altså roligt bevæge dig under en høj kran, som er ved at løfte et tag på plads, vel vidende at kranen er i rigtig gode hænder.  

Jamen er det ikke nemt at løfte ting?

Her er svaret nej. Det er aldrig en simpel proces, når noget tungt skal løftes, flyttes eller sænkes. Derfor er løftegrej fra steder som Carl Stahl specialdesignet til de specifikke opgaver, og der er tænkt i mange forskellige løsninger, før den perfekte bliver fundet.

Det hele handler nemlig om dynamik, beregninger og vurdering af mulige risici. For når en væg skal løftes op på 20. etage med en kran, så er der kun ét forsøg. Går noget galt, kan man risikere at hele bygningen falder sammen, eller at nogen kommer til skade.

Har du højdeskræk, bliver det formentlig aldrig dig, der styrer en af de høje kraner. Men du kan være helt sikker på, at dem der gør det, har styr på det.