Posted on: 20. oktober 2022 Posted by: admin Comments: 0

Fødevaresikkerhed og kvalitet er til for at kunne beskytte sundheden hos forbrugerne mod sygdomme og madforgiftning. Når mad er forurenet med baktier, opstår der fødevareforgiftning, hvilket kan gøre folk syge. I de fleste tilfælde er madforgiftning ikke alt for alvorligt og kan håndteres hjemme. Men i tilfælde af, hvor det er virkelig alvorligt, kræver det lægehjælp med det samme.

 

De gældende love ift. fødevaresikkerhed, gør at fødevarevirksomhed er forpligtet til at kunne opfylde deres fødevarepligt på en sikker og hygiejnisk måde, som beskytter forbrugerne. At levere mad, der ikke opfylder kravene til fødevaresikkerhed, er derfor en forbrydelse. Fødevaresikkerhed og fødevarehygiejne forbliver en topprioritet hos fødevarevirksomheder, og de er selv ansvarlige for at være forsigtige, når de leverer fødevarer til forbrugerne.

Fødevaresikkerhed i Danmark

Danmark er kendt for at have en høj standard, når det kommer til fødevaresikkerhed. Hele den danske fødevareindustri arbejder på at sikre en høj fødevaresikkerhed i hele kæden – fra jord til bord. Dette har b.la. den betydning at:

Der er fastsat nogle regler for tilbageholdelse fra, hvornår dyr må blive sendes til slagtning fra, når de har modtager medicin samt hvornår mælk må leveres til forbrug. De danske myndigheder overvåger løbende om, om disse retningslinjer for tilbageholdelse bliver overholdt. Det er ret sjældent, at der findes tegn på, at de ikke bliver overholdt.

I Danmark har vi det der tegnes for at være verdens skrappeste salmonella-kontrolprogram. Stort set er salmonella i danske æg og kyllinger blevet udryddet og dermed er det blevet trygt for forbrugerne at spise danske og friske æg. I 2018 var der ingen danskere der fik salmonella fra hverken danske kyllinger eller danske æg.

I Danmark bliver alle husdyr registreret i et CHR-register, hvor man følger dyret igennem hele livet. Dette gør det muligt at spore, hvilke steder et dyr har været. Så hver eneste gang et dyr bliver flyttet, så meldes det ind til CHR-registeret.

Den samlede indsats sikrer, at fødevarer ikke indeholder bakterier eller uønskede stoffer, der kan fremkalde sygdom.

Ønsker du en gennemgang af fødevaresikkerhed og kvalitet i din virksomhed? Med et kontrolbesøg fra Food Consult Nordic, sikrer du, at dit køkken lever op til de gældende retningslinjer.