Posted on: 30. april 2022 Posted by: admin Comments: 0

Asger Jorn og Plakaterne

Hvis du har overvejet at købe en Asger Jorn plakat, men aldrig har hørt om Asger Jorns historie, så er denne artikel noget for dig. Læs videre for at lære mere om hans politiske kamp, CoBrA-stilen for abstrakt ekspressionisme og Bauhaus-skolen i Ulm. I denne artikel vil du lære om nogle af hans mest berømte værker, herunder plakaten “Peace and Love”. Vi vil også diskutere hans indflydelse og hvordan han påvirkede kunststilen i Danmark.

Asger Jorns malerier

I 1929 fik Asger Jorn konstateret tuberkulose. Han brugte tre måneder på at komme sig på den jyske vestkyst. Året efter meldte han sig ind på Vinthers Seminary i Silkeborg, hvor han studerede værker af 1800-tallets skandinaviske filosof N. F. S. Grundtvig. I 1928 blev han genstand for et oliemaleri af Martin Kaalund Jørgensen, som opfordrede Jorn til at prøve oliemaleri.

CoBrA-stil af abstrakt ekspressionisme

CoBrA-stilen for abstrakt ekspressionisme var en bevægelse, der opstod i Danmark under Anden Verdenskrig og senere spredte sig over hele Europa. Begrebet COBRA, som betyder “ytringsfrihed”, var baseret på Jorns begreb om frihed til penselstrøg og farve. De intenst levende farver og dristige penselstrøg i hans malerier fra denne periode er karakteristiske for denne bevægelse. Påvirket af den primitive kunst og primitivisme-bevægelsen rejste Jorn vidt og arbejdede med mange medier. Han fokuserede på skulpturelle værker i sine sidste år.

 

Asger Jorn og kunsten

Jorn er oprindeligt fra Silkeborg og arbejdede med keramik og malede malerier. Han arbejdede også med andre kunstnere og grundlagde Mouvement International pour un Bauhaus Imaginist i Albisola, Frankrig. Sammen med sine samarbejdspartnere skabte Jorn den første plakat af Bauhaus-skolen i Ulm. Det er blevet et ikon for moderne kunst og et skelsættende stykke dansk design. Som 16-årig blev han påvirket af den danske kunstner N. F. S. Grundtvig, som inspirerede ham til at melde sig ind på Silkeborg Seminarium og studere 1800-tallets skandinaviske tankegang. Efter Anden Verdenskrig malede Asger Jorn mange efterkrigsmalerier, da han frygtede endnu en ødelæggende krig.